Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Schimmelvorming plafond

Ruimtes met een hoge luchtvochtigheid vormen de voedingsbodem voor schimmelgroei, deze groeien namelijk op vochtige plekken. De badkamer en de keuken zijn daarom de meest voorkomende plaats in een woning met schimmelvorming. Ook op het plafond kan het ontstaan. Aanvankelijk is de schimmelvorming nog gering om met het blote oog waar te nemen, maar in een korte tijd kunnen kleine schimmelvlekjes grote, vaak zwarte schimmelvlekken worden. Zwarte schimmel is overigens heel gevaarlijk, omdat het hoge percentages aan giftige stoffen bevat.

Hoe kunt u schimmelvorming op het plafond voorkomen?

Hoge luchtvochtigheid kunt u tegengaan met goede ventilatie. Tijdens het ventileren wordt vochtige lucht afgevoerd en krijgen de muren en plafonds de kans om te drogen. Helaas is ventileren niet altijd een optie voor ieder soort woning. Dan dient het probleem aangepakt te worden bij de kern, vaak een vochtprobleem.

In veel gevallen ontstaat schimmel aan het plafond in de badkamer, omdat daar de luchtvochtigheid het hoogst wordt na het douchen. Als er na het douchen ook geen of weinig ventilatie aanwezig is in die ruimte, kan het vochtige lucht niet afgevoerd worden en zal deze als druppels neerslaan op muren en plafonds. Die druppels zorgen voor vochtige plekken en is een ideale voedingsbodem voor schimmelvorming. Dit is een voorbeeld van een condensprobleem.

Soms kan het probleem een ander oorzaak hebben, zoals opstijgend vocht in de muur of een lekkage. In dat geval is het erg lastig om schimmelvorming op plafonds te voorkomen. Naast het aanpakken van het vochtprobleem kunt ook gebruik maken van een luchtontvochtiger. Dat is een apparaat die de ideale luchtvochtigheid in de ruimte opmeet en behoudt.

Hoe kunt u schimmels op het plafond verwijderen?

Na het aanpakken van het vochtprobleem en het behalen van een passende luchtvochtigheid in de ruimte, kunt u schimmel van het plafond verwijderen met een oplossing van soda en water. Op 1 liter water kunt u 7 gram soda oplossen en deze mengsel vullen in een spuitflesje en kunt u het plafond ermee natspuiten.

Vaak is de bovenstaande oplossing niet effectief bij hardnekkige schimmelvorming. Hiervoor kunt u het beste een schimmelreiniger proberen. Deze zijn ook te verkrijgen in sprayflacons.

Schimmelvorming en uw gezondheid

Naast de schade die schimmel kan veroorzaken, is schimmel ook ongezond voor uw gezondheid. Naast die vieze uitstraling, kan schimmel luchtwegenklachten veroorzaken. Opgepast voor zwarte schimmel! Deze soort produceert hoge percentages giftige stoffen die nare klachten kunnen bezorgen bij het inhaleren van de sporen ervan. U kunt het beste zo snel mogelijk aan de bel trekken wanneer u schimmel opmerkt op uw plafond of muren.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts