Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Opstijgend vocht

Wanneer het grondwater zich omhoog trekt op het niveau van een woning, kan er opstijgend vocht plaatsvinden. Het opstijgend vocht komt uw woning binnen op grondniveau. Hierdoor komen uw keldervloer en muren in contact met grondwater met als gevolg vlekken en vocht aan de onderkant van de muren en terugkerende waterplassen in uw kelder. U herkent opstijgend vocht ook vaak aan de plinten die loskomen, nat schilderwerk of los behangpapier.

Wat is de oorzaak van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht komt voor bij oudere woningen van voor de jaren ’80 of woningen die gebouwd zijn met niet volledig vochtwerende materialen. In dit geval kan de muur het vocht absorberen met opstijgend vocht als gevolg. Woningen na de jaren ’80 zijn voorzien van een waterkering en hebben daardoor geen last van opstijgend vocht.

Hoe kunt u optrekkend vocht aanpakken?

Het is heel vervelend om opstijgend vocht in uw woning te hebben en daarom is het raadzaam om het zo snel mogelijk aan te pakken. U kunt opstijgend vocht behandelen op twee effectieve manieren:

  • Muren injecteren: Een oplossing voor opstijgend vocht is het maken van gaten ter grootte van 10 cm tot 15 cm in de muren ter hoogte van de vloer en het injecteren van die gaten met vochtwerende vloeistof. Deze vloeistof zal in de toekomst het vocht blokkeren die de woning wil binnendringen via de muren.
  • Waterkering aanbrengen: De waterkering is een vochtwerende laag die ervoor zorgt dat het water uit de grond niet wordt opgenomen door de muren. Bij het aanbrengen van een waterkering worden de tweede rij stenen uit de buitenmuur gehaald en een waterkering aangebracht. En is feitelijk een folie die gemaakt is van kunststof en die wordt geplaatst op de eerste rij stenen om zodoende het grondwater tegen te gaan. Dit proces wordt ook wel muren onder kappen genoemd.

Welke oplossing kunt u het beste kiezen?

Het is begrijpelijk dat u het lastig vindt om te bepalen wanneer het verstandig is om de muren te injecteren of juist een waterkering aan te brengen. Daar zijn enkele handige richtlijnen voor. De keuze hangt vooral af van de staat van uw muren en de ernst van het probleem.

Muren injecteren is effectief wanneer de muren egaal zijn. Als er scheuren aanwezig zijn in de muren loopt u de kans dat het vochtwerend product er weer uit zal lopen. In zo een geval kunt u beter kiezen voor het aanbrengen van een waterkering. Het aanbrengen van een waterkering is vaak de meest effectieve oplossing bij opstijgend vocht. Veel effectiever dan het injecteren van de muren, omdat het probleem groter en bij de aard wordt aangepakt. Hoewel het aanbrengen van een waterkering als de oplossing kan klinken, is dat niet altijd het geval. Deze oplossing is af te raden en zelfs niet mogelijk als u woont in een woning met een spouwmuur of instabiele muren. Het weghalen van stenen kan natuurlijk de nodige breekwerk met zich meebrengen aan uw woning. Het is dus verstandig om u goed te laten inlichten door een expert voordat u een keuze maakt.

Wat kosten deze oplossingen?

De kosten zijn afhankelijk van de oplossing die het beste bij het vochtprobleem past. Hieronder vindt u een tabel met een indicatieprijs voor de methode die u kunt kiezen.

Hoe oplossen? Indicatieprijs
Muren injecteren of onderkappen (waterkering plaatsen) V.a. €90 of v.a. €170 euro per lopende meter

Wilt u weten wat uw opdracht gaat kosten? Vraag dan de exacte prijzen bij vochtbestrijders op. Gratis en vrijblijvend!

Wanneer is er geen sprake van optrekkend vocht?

Woningen die gebouwd zijn na 1980 zijn vaak voorzien van een waterkering en is de kans klein dat in deze woningen opstijgend vocht zich zal voordoen. Maar wat als er wel kenmerken van opstijgend vocht zijn? Dan ligt het probleem vaak bij plak- of stucwerk. Dit kan heel verwarrend zijn, want de kenmerken zijn bijna gelijk aan elkaar. Het is raadzaam om het probleem dus eerst te laten checken door een specialist voordat u actie onderneemt. Er kunnen dan andere oorzaken van het vochtprobleem zijn.

Waarom is het belangrijk actie te ondernemen?

Naast dat u last krijgt van lelijke vlekken op de muren of behang dat loskomt, heeft opstijgend vocht nog andere negatieve gevolgen. Als u niet op tijd handelt, kan dit grote gevolgen hebben voor de constructie van uw woning. Het kan namelijk houtrot veroorzaken en daardoor de draagkracht aanzienlijk verminderen.

Daarnaast kan opstijgend vocht voor een hogere energienota zorgen omdat de isolatielaag beschadigt kan raken door het vocht. Hoe meer de isolatie wordt beschadigd, des te hoger uw energieverbruik zal worden.

U raadt al dat opstijgend vocht ook uw gezondheid in de weg kan staan. Huisstofmijten zijn dol op vocht en zullen zich verder in het huis verspreiden. Ook kan dit vocht uw luchtwegen irriteren en allergieën veroorzaken.

Laat u vooraf goed inlichten door een specialist op dit gebied, anders kan het probleem verergeren en nare gevolgen hebben voor uw woonsituatie. Het is raadzaam om een erkende vochtspecialist in hand te nemen bij het oplossen van uw specifieke probleem. Via onze offertepagina kunt u in contact komen met vakspecialisten.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts