Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Oplossingen vochtproblemen

De oplossingen voor vochtproblemen samengevat:
1) Opstijgend vocht; muren injecteren/muren onderkappen
2) Condensatievocht; betere ventilatie
3) Doorslaand vocht; muren impregneren/nieuwe gevelbekleding
4) Lekkages; loodgieter inhuren, lekdetectie en nieuwe leidingen/afvoerbuizen
5) Bouwvocht; ventileren

Zodra u weet waarom het vochtprobleem zich voordoet in uw woning, kunt u overgaan tot het verhelpen van het probleem. Hieronder staan de oplossingen die u eventueel zelf kunt toepassen of kunt uitbesteden aan een vochtbestrijder.

Oplossingen bij opstijgend vocht

Het is heel vervelend om opstijgend vocht in uw woning te hebben en daarom is het raadzaam om het zo snel mogelijk aan te pakken. U kunt opstijgend vocht behandelen op 2 effectieve manieren:

 • Muren injecteren: Een oplossing voor opstijgend vocht is het maken van gaten ter grootte van 10 cm tot 15 cm in de muren ter hoogte van de vloer en het injecteren van die gaten met vochtwerende vloeistof. Deze vloeistof zal voortaan het vocht blokkeren die de woning wil binnendringen via beneden.
 • Waterkering aanbrengen: De waterkering is een vochtwerende laag die ervoor zorgt dat het water uit de grond niet meer wordt opgenomen door de muren. Bij het aanbrengen van een waterkering worden de tweede rij stenen uit de buitenmuur gehaald en een waterkering aangebracht. De waterkering is een folie die gemaakt is van kunststof en die wordt geplaatst op de eerste rij stenen om zodoende het grondwater tegen te gaan. Dit proces wordt ook wel muren onder kappen genoemd.

Oplossingen bij condensatievocht

Ventileren is het essentieel als u condensatievocht wilt tegengaan en kan dat op 2 simpele manieren:

 • Natuurlijke ventileren: Wanneer er voldoende verse lucht de binnenruimte inkomt, zal de luchtvochtigheid dalen en de muren zodoende uitdrogen. Daarna kunt u de schimmel definitief aanpakken. Natuurlijk ventileren houdt in dat u de woning regelmatig laat luchten door uw ramen voor een geruime tijd open te zetten. U kunt er ook voor kiezen om uw ruimte systematisch te voorzien van schone lucht. Hierbij kunt u gebruik maken van een mechanisch ventilatiesysteem.
 • Mechanisch ventileren: Ventilatiesystemen komen in verschillende soorten. U kunt kiezen voor een systeem dat zich richt op luchtverplaatsing of een systeem dat lucht opzuigt en verplaatst. Bij mechanisch ventileren ontstaat er gelijke verdeling qua temperatuur en wordt de lucht sneller droger. Hierdoor versnelt u het ventilatieproces en maakt condensatievocht geen kans meer.

Oplossingen bij doorslaand vocht

Doorslaand vocht is vocht dat door de gevel in uw woning kan komen. Vaak gaat het om een oude gevel of een gevel met schade waardoor het voor vocht mogelijk is om door scheurtjes en barstjes een weg naar binnen te banen.

 • Vochtwerende verf: u kunt het doorslaand vocht ook tegengaan door de buitenste muren van uw woning te verven met vochtwerende verf. Zo kunt u het meteen ook een frisse uitstraling geven door bijvoorbeeld te kiezen voor een andere kleur. Er bestaan namelijke speciale verfsoorten voor buiten die de gevel beschermen tegen dit vochtprobleem. De buitenmuren dienen echter wel eerst gereinigd te zijn voordat u de muren kunt verven. De prijzen voor het aan laten brengen van vochtwerende verf liggen tussen de €20 tot €40 euro per m2.
 • Impregneren van de muren: bij impregnatie wordt er een beschermlaag aan de buitenste muur gebracht om doorslaand vocht tegen te gaan. Tevens zorgt het impregneermiddel ervoor dat vuil minder snel hecht aan de muur, waardoor u langer geniet van een schone gevel. Wel is het belangrijk om de gevel te reinigen om de gevelimpregnatie te kunnen uitvoeren. Ook eventuele beschadigingen aan de muur dienen vooraf hersteld te worden. De geschatte prijs van impregneren van de muren is €5 tot €15 euro per m2 (exclusief de reiniging en herstel van de gevel).
 • Vernieuwen van de gevelbekleding: in sommige gevallen is het handiger om het probleem met nieuwe gevelbekleding aan te pakken, omdat deze er niet meer goed uitziet en hierdoor vaak doorslaand vocht veroorzaakt. Deze oplossing is natuurlijk duurder dan het impregneren of verven van de gevel, maar heeft andere voordelen. U kunt meteen ook uw buitenmuren isoleren waardoor uw woning er hierdoor weer als nieuw uit komt te zien. Wanneer u de raamopeningen wilt vergroten of verkleinen is het opnieuw bekleden van de gevel aan te raden om doorslaand vocht tegen te gaan. De prijzen voor het bekleden van de gevel beginnen vanaf €40 euro per m2 exclusief isolatie.

Oplossingen bij lekkage

Het opsporen van een lekkage is niet makkelijk omdat lekkages vaak verscholen zitten achter muren en onder de vloeren. Een specialist kan u hierbij helpen. Het opsporen is noodzakelijk om het waterlek te dichten of eventueel de leiding of buis te vervangen. De specialist beschikt over apparatuur dat speciaal is ontwikkelt voor het vinden van lekkages. Enkele hiervan zijn:

 • Ultrasone detectie: De lekkage kan ook opgespoord worden aan de hand van geluidsgolven om vast te stellen waar de lekkage zich bevindt.
 • Infrarode camera: Een handige manier zonder breekwerk aan de muur is het opsporen van het lek met een infrarode camera. De camera neemt warmteverschillen waar in vloeren en wanden.
 • Elektro-akoestiek: Een vochtbestrijder gaat op zoek naar ingebouwde en/of ondergrondse leidingen. Echter kan deze techniek zelf ook voor nieuwe lekken zorgen.
 • Druktest: Het opvoeren van de druk op de leidingen en vervolgens het terugbrengen naar de normale toestand zorgt ervoor dat er een lek kan worden opgespoord.
 • Vochtmeting/hygrometrie: Op deze manier wordt de vochtgraad in materialen gemeten en op zoek gegaan naar plaatsen waar zich het meeste vocht bevindt. Zo kan men bij hoge vochtigheid op een plek de lekkage vinden.
 • Endoscopie: Via een camera die de waterleidingen of holle ruimtes betreedt, wordt er gezocht naar lekken.

Oplossingen bij bouwvocht

Er zijn 2 manieren om bouwvocht aan te pakken:

 • Natuurlijk drogen is gratis en kunt u helemaal zelf doen. Hoewel dit als muziek in het oor klinkt, heeft het één groot nadeel. Bij deze oplossing laat u uw woning tot wel 18 maanden lang natuurlijk drogen. Dit doet u door regelmatig alle ramen en deuren open te zetten tijdens droog weer. Door zo weinig mogelijk ruimtes af te sluiten ontstaat er een optimale circulatie van de lucht in de woning. Mocht u op zoek zijn naar een snellere manier voor de aanpak van bouwvocht in uw woning dan kunt u ook kiezen voor een bouwdroger.
 • Een bouwdroger is een machine die speciaal is ontwikkeld om de vochtige lucht welke zich in de ruimte bevindt op te nemen. De opgenomen vocht wordt omgezet in water en opgeslagen in een opvangbak. Dit proces is veel efficiënter dan het natuurlijk drogen en neemt circa enkele weken, in de ernstige gevallen, enkele maanden in beslag. Bent u milieubewust en denkt u liever aan het milieu? Dan kunt u eventueel ook de bouwdroger en het natuurlijk drogen combineren om zo min mogelijk energie te verbruiken.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vochtexperts