Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Lekkages

Naast diverse vochtproblemen als opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht of bouwvocht, kunt u eveneens geconfronteerd worden met lekkages in uw woning. En komen veel vaker voor dan u zou denken. Vaak merkt u een lekkage veel te laat op, omdat de schade in eerste instantie veel te klein is om op te merken. Er bestaan echter wel manieren om lekkages eerder op te sporen.

Welke soorten lekkages zijn er?

Waterlekken komen in verschillende soorten voor. U kunt een lekkage hebben aan een waterleiding die in uw woning op een centraal punt binnenkomt en vervolgens vertakt. Bij die vertakkingspunten kunnen kleine lekkages optreden. Denk aan het druppelen van water langs de koppelingen.

Een veelvoorkomende lekkage is een lekkage aan een verwarmingssysteem. Het gaat vaak om kleine lekkages in de aanvoer- en afvoerleidingen van het systeem. Bij deze lekkagesoort blijven ze vaak onopgemerkt, omdat het systeem zich achter de muur of onder de vloer bevindt. Meestal is de oorzaak een lekkende koppeling of gaatje in de leiding of is ontstaan tijdens het boren in de wand of vloer. Dit is tevens ook het geval bij afvoerbuizen. De gevolgen merkt u pas na paar dagen op als er ergens waterdruppels aan het vormen zijn. Hierdoor legt men vaak de link niet met het klussen en wordt de oorzaak elders gezocht.

Hoe merkt u een lekkage op in uw woning?

Lekkage kan ontstaan door verschillende redenen. Het is soms lastig te achterhalen waar het probleem zich precies bevindt. Toch zijn er enkele handige manieren om te indiceren of het gaat om een lekkage of een vochtprobleem zoals condensatievocht. Enkele manieren om dit te achterhalen zijn:

 • Waterschade: Bij lekkage ontstaat er vaak genoeg een waterschade. Leidingen en afvoeren zitten vaak achter een muur en het duurt even totdat daar schade te zien is. Dankzij vocht- of schimmelplekken op de vloer, de muren en/of het plafond zal de waterlek duidelijk zichtbaar worden met alle gevolgen van dien. Bij vocht- of schimmelplekken op een bepaalde plek wil dit nog niet zeggen dat de waterlek zich op die plek bevindt. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen wanneer u iets opmerkt. Vooral omdat het lek al een tijd onopgemerkt aanwezig kan zijn. Waterschade staat namelijk ook bekend om dat het zich snel kan uitbreiden naar andere delen van de woning. Wees er dus snel bij.
 • Hoge energierekening: Een waterlek kan ervoor zorgen dat er in een ruimte meer gestookt moet worden om dezelfde warmte van voor het lek te kunnen realiseren. Vaak blijft een lekkage lang onopgemerkt en merkt u de extra gestookte kosten pas veel later op. Blijkt uw energiefactuur hoger is dan normaal? Dan is het raadzaam om een lekdetectie uit te laten voeren.
 • Slecht werkend isolatie: Bij lekkage kan er ook schade toegebracht worden aan de isolatie van uw woning. Isolatiematerialen als glas- en rotswol zijn niet bestand tegen vocht en kunnen daardoor hun isolerend vermogen verliezen.

Natuurlijk kunnen er ook buiten deze bovengenoemde oorzaken nog andere oorzaken aan de basis liggen. Het is verstandig om de lekkage vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Hoe kunt u het beste een lekkage opsporen?

Het opsporen van een lekkage is niet makkelijk omdat lekkages vaak verscholen zitten achter muren en vloeren. Een specialist kan u hierbij helpen. Zij beschikken over apparatuur speciaal ontwikkeld voor het vinden van lekkages. Enkele hiervan zijn:

 • Ultrasone detectie: De lekkage kan ook opgespoord worden aan de hand van geluidsgolven om vast te stellen waar de lekkage zich bevindt.
 • Infrarode camera: Een handige manier zonder breekwerk aan de muur is het opsporen van het lek met een infrarode camera. De camera neemt warmteverschillen waar in vloeren en wanden.
 • Elektro-akoestiek: Een specialist gaat op zoek naar ingebouwde en/of ondergrondse leidingen. Echter kan deze manier zelf ook voor nieuwe lekken zorgen.
 • Druktest: Het opvoeren van druk op de leidingen en vervolgens terugbrengen naar de normale toestand, zorgt ervoor dat er een lek kan worden opgespoord.
 • Vochtmeting/hygrometrie: Op deze manier wordt de vochtgraad in materialen gemeten en op zoek gegaan naar plaatsen waar zich het meeste vocht bevindt. Zo kan men bij hoge vochtigheid op een plek de lekkage vinden.
 • Endoscopie: Via een camera die de waterleidingen of holle ruimtes betreedt, wordt er gespeurd naar lekken.

Wat kost het opsporen van lekkage?

Het opsporen van lekken neemt enkele uren in beslag omdat er grondig onderzoek gedaan moet worden door een specialist. Alle toevoerleidingen en afvoerbuizen dienen gecontroleerd te worden met apparatuur die hierboven zijn benoemd.

De kosten liggen hierdoor tussen €300 en €450 euro. U krijgt een rapport en professioneel advies met plan van aanpak voor het probleem. Bij het controleren van slechts één leiding, ligt de kostprijs iets lager.

Hoe oplossen? Indicatieprijs
Loodgieter inhuren Tussen €40 – €50 euro per uur (ex. materiaal)
Lekdetectie Tussen €300 – €450 euro per bezoek

Wilt u weten wat uw opdracht gaat kosten? Vraag dan de exacte prijzen bij vochtbestrijders op. Gratis en vrijblijvend!

Worden de kosten vergoed door uw verzekering?

Vaak is waterschade opgenomen in de brandverzekering van uw woning. Het is altijd handig om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om uw situatie te bespreken. Houd er wel rekening mee dat elke situatie anders wordt beoordeeld door een verzekeringsmaatschappij wat betreft het wel of niet dekken van de kosten.

Wanneer de lekkage zich achter een muur bevindt, is de kans groter dat de verzekeringsmaatschappij u tegemoet zal komen in de kosten. Bij lekkages die goed zichtbaar zijn met het blote oog, verkleint de kans aannemelijk omdat het vaker wordt beoordeeld als nalatigheid of zelfs met opzet verrichtte schade.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vochtexperts