Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Schimmelvorming badkamer

De badkamer is misschien wel de plek waar schimmelvorming het vaakst voorkomt. Het is natuurlijk heel vervelend om geconfronteerd te worden met vieze plekken in uw badkamer, omdat juist de badkamer de plek is om fris en schoon voor de dag te komen. Buiten de minder aantrekkelijke uitstraling kan schimmelvorming ook schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

Bij het douchen of baden wordt er veel waterdamp geproduceerd en moet het een weg vinden naar buiten. Wanneer de badkamer na gebruik niet goed wordt geventileerd, natuurlijk of mechanisch, zal het snel gaan condenseren. Dit resulteert in kleine waterdruppels die zich op de muur, het plafond, het raam of bij de spiegel vormen. De muren en het plafond zijn extra gevoelig voor vorming van schimmels in deze ruimte. Dit komt omdat de badkamer muren vaak ruw en poreus zijn, wat een uitstekende voedingsplek is voor schimmels. Hoewel schimmelvorming vrij langzaam in zijn werking gaat, is het vanaf de eerste dag al schadelijk voor de gezondheid. Vooral opgelet voor zwarte schimmel! Deze kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij langdurige aanwezigheid en inademing van de sporen ervan.

Waar in de badkamer ontstaat schimmel?

Elke plek die langdurig vochtig is kan dienen als ideale voedingsbron voor schimmels. Vaak zijn de randen die gevuld zijn met kit, de bovenzijde van de muur, het plafond en het voegwerk tussen de tegels aantrekkelijke plekken voor schimmel.

Hoe kunt u schimmel in de badkamer aanpakken?

Het sleutelwoord voor het tegengaan van schimmel door condensatie is; ventileren! Zolang de condensatievocht geen weg kan vinden naar buiten, zal de groei van schimmel alleen maar gestimuleerd worden. Ventileren kunt u op 2 manieren doen: natuurlijk en mechanisch.

Natuurlijk ventileren van de badkamer kunt u doen door het raam of de deur open te zetten na gebruik van deze kamer. Zo kan de waterdamp naar buiten via een natuurlijke weg. Ook is het mogelijk om een mechanische ventilatie te plaatsen. Een badkamerventilator zorgt ervoor dat de waterdamp naar buiten wordt afgevoerd en de ruimte droog wordt gehouden. Schimmels kunnen alleen groeien op vochtige plekken en met een mechanische ventilator wordt de badkamer droog gezogen. Deze badkamerventilatoren zijn niet heel duur en zeker een oplossing om condensatievocht te voorkomen.

Hoe kan schimmel in de badkamer verwijderd worden?

Schimmel van de kitranden verwijderen: kan gedaan worden met een plantenspuit. Een verhouding van 25 ml chloor bij 100 ml water kan worden gevuld in een flesje met spuitkop en worden opgespoten op de randen. Laat het even een tijd intrekken en kijk aan wat voor resultaat het oplevert. Zorg bij deze aanpak dat er een raam of deur openstaat in verband met de sterke chloorgeur.

Schimmel van het plafond verwijderen: kunt u met een oplossing van soda en water doen. Bij 1 liter water kunt u 6 gram soda toevoegen en deze oplossing gieten in een spuitflesje. Met het spuitflesje kunt u het plafond helemaal volspuiten totdat alle delen zijn behandeld. Laat dit even intrekken en borstel vervolgens de schimmel weg. Mocht deze aanpak geen resultaat opleveren, kunt u de aanpak ook proberen met chloor. Maak hiervoor een oplossing van 1 liter water op 25 ml chloor.

In diverse winkels kunt u tegenwoordig anti-schimmel middelen vinden die speciaal gericht zijn op schimmelvorming. Enkele nadelen hiervan zijn de sterke geur en hogere prijs. Mochten de bovenstaande methodes geen resultaat opleveren, dan is een anti-schimmelproduct zeker aan te raden.

Belangrijk om te weten bij het verwijderen van schimmel!

Wees ook extra alert bij het verwijderen van schimmel en draag altijd een mondkapje en handschoenen. Schimmel kunt u het beste verwijderen met een nat of vochtig doekje of borstel. Let op: bij gebruik van een droog doekje of borstel vergroot u de kans op het verspreiden van schimmelsporen door de ruimte en kunt u deze zonder het te weten inademen. Dit is gevaarlijk voor uw gezondheid, vooral in het geval van zwarte schimmel. Neem vooral de tijd en wees extra voorzichtig met verwijderen.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts