Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Impact op menselijke gezondheid

In Vlaanderen heeft ongeveer 31% van de woningen last van vochtproblemen, vooral woning die voor de jaren ’80 gebouwd zijn hebben er last van (er ontbreekt vaak een waterkering). De problemen zijn dan vaak schimmelvorming, vochtplekken en afschilferende verf. Zo ontstaat er ook muffe geur in de woning en kan men last hebben van ongedierte, zoals pissebedden, huisstofmijt en zilvervisjes. Naast de afname van de woonkwaliteit, kunnen vochtproblemen ook een gevaar voor uw gezondheid zijn.

Grootste oorzaak van gezondheidsproblemen is opstijgend vocht!

Een vochtprobleem in een woning heeft vaak een te hoge relatieve luchtvochtigheid of opstijgend vocht als oorzaak. Opstijgend vocht is het gevolg van direct of indirect contact van metselwerk of steen met het grondwater. Het vocht kan zich vanuit de grond optrekken, vaak vanaf de fundering in de daarop geplaatste muren: als maar omhoog tot het niet meer verder kan. Opstijgend vocht heeft te maken met diverse zaken, zoals de constructie van het bouwwerk en de grondwaterstand.

Oude woningen met vochtproblemen

Oude woningen die gebouwd zijn voor 1980 zijn niet voorzien van een waterkering. Een waterkering is een vochtwerende laag die ervoor zorgt dat het water uit de grond niet wordt opgezogen door de muren. Bij het aanbrengen van een waterkering in een oude woning worden de tweede rij stenen uit de buitenmuur gehaald en daar waar de leegte is gemaakt een waterkering op aangebracht. De waterkering is een folie die gemaakt is van kunststof en welke geplaatst wordt op de eerste rij stenen om zodoende het grondwater tegen te gaan.

Vochtproblemen door opstijgend vocht zijn pas na tientallen jaren op te merken. Het proces verloopt zo langzaam, dat het onopgemerkt blijft in de woning. Hierdoor is de impact van opstijgend vocht op uw gezondheid ook oplopend. Hoe groter de schade, des te groter de kans is dat u klachten zult krijgen. De stijghoogte en de snelheid van het opstijgen van het vocht in de muren wordt beïnvloedt door de veranderingen in de grondwaterstand en het zoutgehalte in het metselwerk.

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de gezondheid?

Mensen met reumatische en met chronische luchtwegaandoeningen kunnen veel klachten krijgen in een woning met een vochtprobleem. Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen allergie bij mensen en vocht in woningen. Daaruit is gebleken dat veel mensen met atopische astma nog altijd in woningen leven met vochtproblemen. In vochtige woningen kan er schimmels en ongedierte, zoals huisstofmijten en zilvervisjes die allergenen verspreiden zijn. Voor deze mensen is het wonen in een vochtige woning slecht voor hun gezondheid. Ook mensen zonder astmatische klachten kunnen last krijgen van hun longen.

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de woning?

Naast de impact van vochtprobleem op uw gezondheid, heeft het ook nadelige gevolgen voor uw woning. Het begint met het afbladeren van verf, vuile en natte plekken op het plafond tot loskomend plakwerk. Op den duur kunnen er schimmelvlekken ontstaan die zeker een impact zullen hebben op uw gezondheid. Wees vooral opgepast voor zwarte schimmel! Elk soort schimmel in huis is schadelijk, maar zwarte schimmel geeft een extra hoge concentratie giftige stoffen af die uw gezondheid, bij langdurig inademing van de sporen, in gevaar kunnen brengen. Het opstijgend vocht kan zodanig verergeren dat de muren dusdanig veel water opnemen dat er een voedingsbodem wordt gecreëerd voor de groei van bijvoorbeeld algen. Algen kunnen namelijk net als schimmels de houtconstructie van uw woning aantasten. Onderschat de gevolgen van het aanwezige vochtprobleem niet en onderneem snel actie!

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts