Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Condensatievocht

Tegenwoordig besparen nieuwe huiseigenaren volop op de energiefactuur doordat ze hun woning goed laten isoleren. Alleen wordt er een belangrijk detail over het hoofd gezien. Tegenover goede isolatie staat het goed ventileren van een woning om zodoende condensatievocht te voorkomen.

Wat is condensatievocht?

Condensatievocht is vocht dat zich afzet op muren met als gevolg schimmelplekken en vochtplekken. Condensatievocht is vocht dat vrijkomt door koken, wassen en leven (mensen en dieren ademen constant vocht uit). Wanneer het vocht in de binnenruimte niet de mogelijkheid krijgt om de woning te verlaten door te goede isolatie (zonder goede ventilatie), loopt u de kans op condensatievocht. Dit probleem wordt groter bij weinig luchten of het niet hebben van een ventilatiesysteem in uw woning. Het teveel aan vocht kan uw gezondheid en uw woning aantasten.

Wat zijn de gevolgen van condensatievocht?

Bij te hoge luchtvochtigheid in uw woning treedt er condensatie op, welke neerslaat op oppervlakten in de binnenruimtes die koud zijn qua temperatuur, zoals uw ramen of koude buitenmuren. En komt het vaak voor in de keuken en badkamer. Wanneer er weinig mogelijkheden bestaan tot goede ventilatie van deze ruimten, is de kans op condensatie aanzienlijk.

Het laatste wat u in uw woning wilt aantreffen zijn schimmels. Bij condensatievocht kunnen er schimmels groeien die u misschien in de eerste instantie niet ziet, wat wel schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. U kunt condensatievocht ook herkennen aan de muffe geur dat ontstaat. Naast vocht- en schimmelplekken kan ook het verf- en pleisterwerk loskomen en zelfs het belang loslaten.

Hoe kunt u condensatievocht het beste tegengaan?

Het probleem moet aangepakt worden bij de oorzaak. Het belangrijkste is om goed te ventileren van de binnenruimtes van uw woning. Die zijn voornamelijk de badkamer en keuken waar er wordt gedoucht en gekookt. Maar ook luchten van andere ruimten is van groot belang, want zelfs door lichaamsvocht, huisdieren en planten kan condensatie ontstaan. En ontstaat sneller dan u denkt. Zie de onderstaand tabel:

Bron Omschrijving Lichaamsvocht Bij de mens komt zo een liter aan lichaamsvocht per dag vrij. Douchen en de was drogen

Douchen met warm water vormt in de badkamer overal condens waardoor de ruimte beslaat. Vaak ontstaat er op de vloer een vochtlaag.

Bij het laten drogen van uw was in een woonruimte komt er tot meer dan 3 liter vocht vrij.

Koken Schimmelvorming door condens komt het snelst voor in de keuken omdat vocht die ontstaat tijdens het koken neerslaat op de muren, wat ook het geval is met olie- en vetwalmen die op de muren neerslaan. Dit laagje op de wanden is een ideale voedingsbron voor schimmels. Kamerplanten Planten in een woonruimte kunnen ruim 1 liter aan vocht per dag afgeven.

Ventileren is het sleutelwoord als het gaat om condensatievocht. Er zijn twee simpele manieren:

  • Natuurlijke ventileren: Wanneer er voldoende verse lucht de ruimte binnenkomt, zal de luchtvochtigheid dalen en de muren uitdrogen. Daarna kunt u de schimmel definitief aanpakken. Natuurlijk ventileren houdt in dat u de woning regelmatig laat luchten door uw ramen voor een ruime tijd open te zetten. U kunt er ook voor kiezen om uw ruimte systematisch te voorzien van schone lucht. Hierbij kunt u gebruik maken van een mechanisch ventilatiesysteem.
  • Mechanisch ventileren: Ventilatiesystemen komen in verschillende soorten. U kunt kiezen voor een systeem dat zich richt op luchtverplaatsing of een systeem dat lucht opzuigt en verplaatst. Bij mechanisch ventileren ontstaat er een gelijke verdeling qua temperatuur en wordt de lucht sneller droger. Hierdoor versnelt u het ventilatieproces en maakt condensatievocht geen kans.

Er kunnen echter ook andere oorzaken van vochtproblemen zijn.

Hieronder treft u de kosten (gemiddeld) aan voor het laten oplossen van condensatievocht.

Hoe oplossen? Indicatieprijs
Ventilatiesysteem plaatsen (type A, B, C of D) V.a. respectievelijk €1500, €2750, €3350 en €5000 euro

Wilt u weten wat uw opdracht gaat kosten? Vraag dan de exacte prijzen bij vochtbestrijders op. Gratis en vrijblijvend!

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts