Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Kelderafdichting

De kelder loopt vaker het risico op vochtproblemen, omdat het gedeeltelijk of helemaal onder de grond zit. Wel bestaan er diverse oplossingen om water in de kelder te vermijden. U kunt de kelder dichten door deze waterdicht te maken dankzij:

1. Bekruiping

Bij bekruiping worden alle wanden en de vloer ingesmeerd met een waterdichte pasta. Vooraf worden alle muren gecontroleerd op gaten en scheuren. Het vulmiddel wordt in verschillende keren in de gaten aangebracht om het krimpen ervan te vermijden. Vaak wordt daarna een primer gebruikt voor een optimale hechting. Het bepleisteren van de muren gebeurt met een waterdichte pasta. Het insmeren gebeurt 2 tot 3 keer voor een optimaal resultaat. De vloer kan behandeld worden met polyurethaancoating voor een egale afwerking.

2. Drainage

Bij aanwezigheid van grote hoeveelheden water in de kelder kan dit het beste afgevoerd worden met behulp van een drainagesysteem. Draineren van vocht kan op verschillende manieren, zoals via randdrainage, vloerdrainage en wanddrainage.

– Randdrainage: randdrainage is een optie wanneer vocht infiltreert bij de naad waar de keldervloer en de muren elkaar raken, ook wel de ‘klimnaad’ genoemd. Hier gaat het vaak om een betonnen vloer met een bakstenen muur. Omdat het grondwater niet door het beton omhoog kan, probeert het grondwater via het cement bij de klimnaad een weg te banen. Randdrainage is alleen mogelijk bij een onbeschadigde betonnen vloer en is niet toepasbaar bij een zuigende, poreuze vloer. Er wordt namelijk op de vloer onderaan de wanden van de kelder een stenen goot gemetseld die voorzien is van een waterdichte cementering. Het water dat via de klimnaad naar omhoog komt, komt in een goot terecht en wordt zodoende geleid naar een verzamelput. Met behulp van een pomp kan dit water uit de put afgevoerd worden naar een afvoerkanaal.

– Vloerdrainage: wordt gekozen wanneer vocht onder hoge druk van het grondwater in de vloer van de kelder infiltreert. De keldervloer wordt voorzien van stroken met noppenfolie, die een speciale structuur heeft en daardoor het water via allerlei kanaaltjes naar een verzamelpunt kan leiden. Via een waterpomp die in de put is geplaatst, wordt het grondwater via een afvoerkanaal afgevoerd. Dit soort waterpompen zijn vaak voorzien van sensoren, waardoor het werk automatisch gedaan kan worden. De nieuwe vloer van beton kan bovenop de noppenfolie gelegd worden gezien deze sterk genoeg is waardoor het grondwater gewoon onder de nieuwe vloer afgevoerd kan worden. Zo blijft de nieuwe vloer droog en is het vochtprobleem vaak verholpen.

– Wanddrainage: is een goede oplossing wanneer de wanden van een kelder in hoge mate geïnfiltreerd wordt door vocht. Net als bij wanddrainage worden ook hierbij de wanden van de kelder voorzien van een noppenmembraan (folie) en wordt de nieuwe wand voor het membraan aangebracht. Het water dat door de oude wand geïnfiltreerd werd, komt nu in het membraan terecht. Via kanaaltjes wordt het water naar het grondmembraan getransporteerd.

Vanwege dit proces wordt wanddrainage altijd in combinatie met vloerdrainage toegepast. Dit vanwege het vocht dat via de vloer afgevoerd moet worden. Deze aanpak wordt ook wel ‘box-in-box systeem’ genoemd, omdat zowel de vloer als de wanden worden vervangen door een nieuwe wand en vloer. Dankzij dit type drainage is uw kelder helemaal vernieuwd en bent u verholpen van vochtplekken op de vloer en muur.

3. Injecteren van de muren

Wanneer het bouwmateriaal zelf niet vochtwerend genoeg is om regen- en grondwater tegen te gaan kunt u kiezen voor het injecteren van de muren. Het injecteren van muren is een veelgebruikte methode om vochtproblemen te bestrijden. Door een speciale vochtwerende gel in de muren te spuiten kan het vochtprobleem aangepakt worden.

Vooraf aan het proces bepaalt een specialist de injectiepunten en boort de gaten schuin naar beneden. De gaten worden gemaakt ter grootte van 10 cm tot 15 cm in de muren ter hoogte van de vloer. De gaten worden opgevuld met vochtwerende gel welke ervoor zorgt dat de muren geen vocht meer kunnen opnemen.

Bij ernstig beschadigd metselwerk of muren met een te hoge vochtgehalte is het injecteren van de muren niet de oplossing. Daarom is het raadzaam om altijd vooraf te overleggen met een specialist die de ernst van het probleem beter kan beoordelen.

Het kan enkele weken duren totdat het vocht helemaal is weggetrokken en de problemen zijn verholpen. Deze tijd is noodzakelijk voor de gel om hard genoeg te worden. Tijdens dat proces wordt het aanwezige vocht uit de muur onttrokken.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts