Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Oorzaken vochtproblemen

De oorzaken van ‘vocht in huis’ opgesomd:
1) Opstijgend vocht
2) Condensatievocht
3) Doorslaand vocht
4) Lekkages
5) Bouwvocht

Het hebben van een vochtprobleem in uw woning is een vervelende situatie wat vaak vraagt om vakkennis. Voordat u overgaat tot het verhelpen van vocht in huis is het raadzaam om te achterhalen om welk vochtprobleem het gaat door de oorzaken te doorgronden. Uw vochtprobleem kan ontstaan zijn door een van de onderstaande:

1) Opstijgend vocht

Opstijgend vocht herkent u vaak aan de plinten die loskomen, nat schilderwerk of loshangend behangpapier. Wanneer het grondwater zich omhoog trekt op het niveau van uw woning, is er sprake van opstijgend vocht. Zo komen uw keldervloer en muren in contact met grondwater met als gevolg vlekken en vocht aan de onderkant van de muren en terugkerende waterplassen in uw kelder.

Opstijgend vocht komt voor bij oudere woningen die gebouwd zijn voor de jaren ’80 of woningen die gebouwd zijn met niet volledig vochtwerende materialen.

2) Condensatievocht

Condensatievocht is vocht dat zich afzet op muren met als gevolg schimmelplekken en vochtplekken. Condensatievocht ontstaat tijdens het koken, wassen of wonen.

Wanneer het vocht in de binnenruimtes niet de mogelijkheid heeft om de woning te verlaten omdat uw woning te goed is geïsoleerd bijvoorbeeld, loopt u de kans op condensatievocht. Dit vocht kan namelijk naast uw gezondheid ook uw woning schade toebrengen. Meer over condensatievocht leest u hier.

3) Doorslaand vocht

Het meest voorkomende vochtprobleem is ongetwijfeld doorslaand vocht. Wanneer er regen tegen de gevel van een woning aanslaat wordt het aangezogen door de muur. Door kleine openingen zoals scheuren of barsten weet dit vocht een weg te vinden naar binnen. Naast lelijke vochtplekken kunnen er ook schimmels ontstaan die naast dat ze heel lelijk zijn ook gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

Bij doorslaand vocht gaat het om de buitenmuur die beschermd moet worden tegen ongunstige weersomstandigheden. Als deze muur goed is beschermd, kan er geen vocht meer naar binnen. Meer over doorslaand vocht leest u hier.

4) Lekkages

Lekkages komen veel vaker voor dan u zou denken. Vaak merkt u een lekkage veel te laat op, omdat de schade in eerste instantie te klein is om op te merken. Er bestaan wel manieren om lekkages eerder op te sporen. Waterlekken komen in verschillende soorten voor. U kunt een lekkage hebben aan een waterleiding die in een woning op een centraal punt binnenkomt en zich vervolgens vertakt. Bij die vertakkingspunten kunnen kleine lekkages optreden. Denk aan het druppelen van water langs de koppelingen. Meer over lekkages leest u hier.

5) Bouwvocht

Bij het bouwen en verbouwen van een woning wordt er gebruikt gemaakt van diverse materialen die vermengd worden met water, zoals stucwerk en beton. Na het uithardingsproces kan er nog vocht aanwezig zijn in het gebruikte materiaal. Dit vocht zal dan opnieuw een weg moeten vinden naar buiten wat kan leiden tot verhoogde concentraties van vocht in de woning. Dit probleem wordt hierdoor ‘bouwvocht’ genoemd.

Bouwvocht herkent u aan de aanwezigheid van een muffe geur in de woning en schimmels of vochtplekken aan de muur. Meer over bouwvocht leest u hier.

Wilt u weten wat uw opdracht gaat kosten? Vraag dan de exacte prijzen bij vochtbestrijders op. Gratis en vrijblijvend!

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts