Luchtvochtigheid
1) leidt tot een hogere energienota omdat u onnodig meer moet stoken
2) leidt tot een lager wooncomfort (u hebt het ’te warm’ in huis)
3) kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn en mogelijk vermoeidheid
Absolute en relatieve luchtvochtigheid
Hoe vochtig de binnenklimaat in huis is wordt gemeten met de luchtvochtigheid. Luchtvochtigheid is onder te verdelen in 2 subbegrippen: absolute en relatieve. Bij luchtvochtigheid in huis wordt altijd de relatieve luchtvochtigheid bedoeld. Dit betekent de hoeveelheid waterdamp die de lucht bevat ten opzichte van hoeveel vocht er maximaal in de lucht kan zitten. Twee onderdelen die hiermee samenhangen zijn temperatuur en luchtdruk. De ideale percentage ligt tussen de 40% en 60%.
Absolute luchtvochtigheid is te meten aan de hand van het aantal gram water per m3 lucht, omdat hier temperatuur en luchtdruk niet mee worden geteld wordt het niet gebruikt om de luchtvochtigheid in huis te bepalen.
Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?
Bij een te lage luchtvochtigheid krijgt men vaker last van geïrriteerde luchtwegen, droge ogen, barstjes in de lippen of zelfs huidklachten. Ook houten meubels kunnen last krijgen van barsten en scheuren, omdat deze door uitdroging geneigd is om te krimpen.
Bij een te hoge luchtvochtigheid wordt er een basis gelegd voor schimmelvorming. Schimmels groeien het liefst op vochtige plekken. Ook houten meubels, vloeren en kozijnen nemen het vocht op en zetten uit en kunnen beschimmelen. Men heeft het vaak warm bij hoge luchtvochtigheid, omdat de mens via de lucht deze warmte minder effectief kwijt kan. Let op: een hoge luchtvochtigheid is ook slecht voor uw portemonnee, omdat er meer gestookt moet worden om de vochtige lucht op te warmen.
Het regelen van de luchtvochtigheid in huis
U kunt de ideale luchtvochtigheid in uw woning meten met een zogenaamde hygrometer. Zoals een thermometer de temperatuur aangeeft, meet een hygrometer de luchtvochtigheid in uw woning. De relatieve luchtvochtigheid van de woning wordt aangegeven in procenten. Bij een waarde tussen 40% en 60% heeft u een ideale luchtvochtigheid in uw woning. Mocht deze hoger of zelfs lager liggen, dan dient u uw woning te bevochtigen of juist de hoeveelheid vocht af te laten nemen.
- Bij droge lucht in de woning: waarden rond de 25% in de winter is vaak te laag. In zo een geval kunt u de lucht vochtiger maken door het ophangen van open bakjes met water aan uw radiatoren. De warmte zorgt in dit geval voor verdamping van het water in die bakjes, waardoor de ruimte vanzelf vochtiger wordt en de luchtvochtigheid stijgt. Er zijn ook luchtbevochtigers op de markt die u kunt kopen en plaatsen in uw woning. Een luchtbevochtiger meet automatisch de luchtvochtigheid op en voegt vocht toe aan de lucht, totdat de ideale vochtigheid in de woning bereikt is.
- Bij te vochtige lucht in de woning: de hele dag door komt er in een woning vocht terecht door bijvoorbeeld douchen, koken of zelfs de was drogen. Ook bij het in- en uitademen en transpireren komt er nieuwe vocht terecht in de lucht. Soms kan er ook vocht ontstaan door bijvoorbeeld een lekkage. Bij een gezin van 4 personen kan het vocht in de lucht oplopen tot 12 liter water per dag dat in de lucht terecht komt. U kunt al inschatten dat bij slecht ventileren hierdoor al snel een vochtprobleem ontstaat. Te hoge luchtvochtigheid is te verhelpen door:
- Ontvochtigers: zijn zodanig gemaakt dat ze de ideale luchtvochtigheid in een woning kunnen meten en bereiken.
- Een airconditioner: is gemaakt om de lucht te koelen en kan daarnaast het opgezogen vocht uit de lucht halen.
- Vochtvreters: zijn kunststof bakjes die gevuld zijn met korrels calciumchloride. Deze korrels trekken water in gasvorm in de lucht aan en zetten het om in vaste vorm (water).
Handige tips voor de ideale luchtvochtigheid in huis
- Zet de afzuigkap aan tijdens het koken
- Probeer uw wasgoed buiten te drogen
- Lucht uw woning zoveel mogelijk door de ramen op te zetten. Liefst iedere dag!
- Laat de mechanische ventilatie altijd aan
- Gebruik tijdens het koken deksels op de pannen
- Gebruik een raamtrekker om de natte muren en glazen wanden te drogen na het douchen
- Zorg dat de stoom bij het douchen weg kan door een raam open te zetten of de mechanische ventilatie aan te zetten.
Wat is effectiever; luchten of ventileren?
Schone lucht in uw woning draagt bij aan uw gezondheid en zorgt voor een goede balans luchtvochtigheid. U kunt meer schone lucht krijgen op twee manieren; luchten of ventileren.
Het verschil tussen luchten en ventileren ligt in de duur van de actie. Bij het luchten van een woning doet men voor even of een korte periode het raam open, terwijl bij ventileren 24 uur per dag de mechanische ventilatie aangezet kan worden. Het continueren van schone lucht is daardoor beter haalbaar bij ventileren. Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig heel goed geïsoleerd wat maakt dat er regelmatig geventileerd dient te worden in de woning om schone lucht binnen te krijgen.
Verder kan ventileren op 2 manieren: natuurlijk of mechanisch. Bij natuurlijke ventilatie komt schone lucht de woning binnen door ventilatieroosters die zich in de kozijnen van de ramen bevinden. Bij mechanische ventilatie heeft u vaak een geïntegreerde apparaat in de woning die het vocht uit de lucht afzuigt en afvoert naar buiten. De ideale luchtvochtigheid kan daardoor beter gerealiseerd worden met een mechanische ventilator.