Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Vochtbestrijding doe-het-zelf

Het hebben van een vochtprobleem in uw woning is vervelend en een specialist inhuren kost veel geld. In sommige gevallen kunt u ook zelf iets aan het vochtprobleem doen. Opstijgend vocht is daar een voorbeeld van. De meest effectieve methode is het injecteren van de muren.

Hoe kunt u zelf de muren injecteren?

Bij het injecteren worden er gaten in de muur geboord die vervolgens volgespoten worden met een waterafstotend injectiemiddel. Het middel lijkt op een gel en is gemaakt van Siloxaan. Deze zorgt ervoor dat het vocht niet meer wordt opgenomen door de muur. Als u zeker weet dat het om opstijgend vocht gaat, kunt u door middel van de stappen hieronder overgaan tot de aanpak ervan:

  1. Bereid de ondergrond goed voor: het is noodzakelijk dat alle gaten en scheuren in de muur eerst behandeld worden voordat u overgaat tot het boren van de gaten. Mochten er bestaande gaten en scheuren aanwezig zijn, dan kunt u deze behandelen met een cementgebonden herstelmortel. De ondergrond moet stofvrij zijn voordat u begint.
  2. Teken de boorgaten af: de gaten worden net boven de vloerpas, over de gehele lengte van de muur geboord, in de onderste horizontale voeg. Het is raadzaam om de gaten eerst te tekenen met circa 10 cm tussenafstand. Mocht er geen spouwmuur zijn, dan zijn de gaten ook langs buitenaf te boren.
  3. Boor de gaten: met een lange steenboor van 12 mm kunt u mooie gaten maken. De diepte is afhankelijk van de dikte van de muur. Houd voor de zekerheid 90-95% van de muurdikte aan. Bij een 10 cm dikke muur houdt u 9 cm aan. Bij een dikke muur van 16 cm, dient u 14 cm aan te houden. Het beste is om universele tape te wikkelen om de steenboor, zodat u weet wat de boordiepte is. Na het boren kunt u boorgruis uit de gaten verwijderen met een stofzuiger.
  4. Injecteer de muur: na het boren van de gaten kunt u overgaan tot het injecteren van de muur. Met een spuitpistool en een slangetje kunt u de gel in het boorgat aanbrengen. Het is de bedoeling dat u achterin het gat begint en met vloeiende beweging naar voren toe werkt. Let wel op dat de gaten volledig zijn gevuld met het injectiemiddel.
  5. Werk de muur af: de muren kunnen na het injecteren gedicht worden met een reparerende mortel. De afwerking is helemaal op wens te bepalen.

Zelf doen of een gevelreinigingsbedrijf inhuren?

Het bestrijden van vocht vraagt om veel geduld. De hoeveelheid vocht dat in een muur zit ligt tussen de 50 en 70 liter water. U kunt al inschatten dat zo een muur ruim de tijd nodig heeft om na de behandeling op te kunnen drogen. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de muur. Om een indicatie te geven kunt u dit berekenen door de dikte van uw muur te delen door 2. Bij een muur van 10 cm dikte heeft het gemiddeld 5 maanden nodig om te kunnen drogen.

Helaas kan er in deze droogtijd salpetervorming ontstaan dat ook behandeld moet worden. Salpetervorming is een witte afzetting op de muur dat ontstaat door minerale zoutkristallen die overblijven na opstijgend vocht. U kunt dit laten behandelen door een specialist. De witte vlekken op de muur kunnen door een gevelwerker van de muren afgespoten worden. Hier vindt u meer over gevelwerken.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts