Zilvervisjes in huis
Zilvervisjes, bijna iedereen heeft er ooit last van gehad of zal het hebben. Deze insecten leven in een warm en vochtig klimaat en zijn in de meeste gevallen te vinden in de keuken of badkamer. Zilvervisjes zijn dol op schimmels en voedselresten die een hoge percentage aan koolhydraten bevatten. Zo te denken aan aardappelen, behanglijm, textiel en zelfs papier.
Wat zijn papiervisjes?
Zilvervisjes kunt u vaak ook verwarren met papiervisjes. Deze twee insecten lijken veel op elkaar, alleen hebben ze andere leefklimaten en voeden zich met andere producten. Papiervisjes vindt u vaak op zolder bij een temperatuur van 20 graden tussen papier of karton.
Hoe schadelijk zijn deze insecten?
Deze insecten kunnen bacteriën overbrengen en allergische reacties bij mensen en dieren veroorzaken. De symptomen zijn gelijk aan astma. Zo te denken aan benauwdheid, een loopneus en traanogen. Zilvervisjes kunnen bacteriën verspreiden doordat deze kleven aan hun pootjes en brengen dit over op plekken waar ze komen. Buiten dat zijn ze schadelijk voor uw spullen als papier, behang, voedsel en karton.
Hoe kunt u deze insecten aanpakken?
- Bestrijd de insecten met droogte! Zilvervisjes overleven niet onder een luchtvochtigheid van 50%. Goede ventilatie is daarom van essentieel belang. Papiervisjes zijn moeilijker te bestrijden en u zal de luchtvochtigheid moeten verlagen naar 35% om ze met droogte aan te pakken. Helaas kunnen papiervisjes tot 300 dagen zonder voedsel overleven. Het kopen van vochtvreters, gebruik maken van mechanische ventilatie, de ramen regelmatig openzetten en de afzuigkap aanzetten wanneer u gaat koken kan de aanwezigheid van deze insecten aanzienlijk verminderen of doen verdwijnen.
- Voedselbron aanpakken! U kunt voedselbronnen zoals koolhydraten, zetmeel, papier, karton en behang waar ze dol op zijn beperken, waardoor ze moeizamer kunnen voortplanten. Wel is het helaas zo dat zilvervisjes enkele weken en papiervisjes tot zelfs 300 dagen zonder eten kunnen overleven. Dat maakt de aanpak natuurlijk extra moeilijk. Beperk papier en karton en sla zo veel mogelijk op in plastic bakken. Hoe opgeruimder de zolder is, des te minder papiervisjes zullen verschijnen.
- Beperk uitbreiding! Pak de stofzuiger en ga langs alle kieren en naden om de insecten en hun eitjes te verwijderen. Beide insecten zijn 3 tot 24 maanden geslachtsrijp en de vrouwtjes leggen gedurende hun leven 100 eitjes. Dicht na het stofzuigen alle kieren goed af.
- Dicht naden en kieren! Het afdichten kan bijvoorbeeld met kit. U voorkomt zodoende dat deze insecten zich kunnen verschuilen om nieuwe broedplaatsen te creëren.