Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Vochtbestrijding vloer

Vochtige vloeren wijzen vaak uit naar een vochtprobleem. Het is verstandig om dit grondig te laten inspecteren door een specialist. Een vochtige vloer kan namelijk verschillende oorzaken hebben en een specialist kan u helpen te onderzoeken wat de reden van het vochtprobleem in uw woning is.

Mogelijke oorzaken bij een vochtige vloer

  • Slecht geventileerde woning
    Bij woningen met kruipruimtes of kelders is er vaak weinig tot geen ventilatie in deze ruimtes. Wanneer het vocht in deze ruimtes niet afgevoerd kan worden zal het vocht zich afzetten op de muren en schimmelvorming ontstaan. Daarom is het verstandig om de kruipruimte of kelder te voorzien van goede ventilatie.
  • Hoge grondwaterpeil
    Wanneer de ondergrond rechtstreeks is verbonden met de vloer en veel water onder het huis ligt, kunt u last krijgen van vochtige, koude vloeren. De oorzaak hiervan is het condensatievocht dat ontstaat door het hoge grondwaterstand. Vooral bij woningen in laaggelegen gebieden is dit een veelvoorkomend probleem.
  • Condensatievocht of doorslaand vocht
    Een vochtige keldervloer kan ontstaan door waterdruppels die via de muren (wat vaak is ontstaan door condensatievocht of doorslaand vocht) naar beneden druppelen.
  • Lekkage
    Bij een beschadiging van de buizen van uw vloerverwarming kan de vloer vochtig worden. Vochtige vloeren in de kelder of kruipruimte kunnen eveneens ontstaan door lekkende waterleidingen of rioolbuizen, door bijvoorbeeld verkeerde montage of bodemverzakking. Wanneer de ruimte in de kelder een hoge luchtvochtigheid heeft (van boven de 60%) kunnen zelfs de buizen gaan roesten en met als gevolg scheuren in de leidingen en lekkages. Ze komen ook vaak voor bij een slechte aansluiting (ook wel klimnaad genoemd) tussen de vloer en muren die niet voldoende waterdicht zijn gemaakt.
  • Opstijgend vocht
    Opstijgend vocht kan ontstaan wanneer het metselwerk van een woning in contact komt met grondwater, lekwater of vocht, waardoor de fundering, spouw en de muren het vocht zullen absorberen. Vaak verschijnt er natte plekken boven de plinten, terwijl er ook mogelijk vocht onder de vloer aanwezig kan zijn wat tot schimmelvorming kan leiden.

Hoe herkent u een vochtige vloer?

Dat een vloer nat is wil nog niet zeggen dat het ook een vochtige vloer is. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de kenmerken van een vochtige vloer. De kenmerken die aanduiden op een vochtige vloer zijn:

  • vochtige, donkere plekken op de vloer
  • schimmelvorming onder de vloerbekleding
  • muffe geur in de woning
  • witte zoutaanslag op de vloer

Aanpak van vochtige vloeren

Het water op de vloer dient een weg te vinden naar buiten. De mogelijke oplossing kan worden bepaald aan de hand van de ernst van het probleem. Bij sprake van veel water is het verstandig om een drainage uit te voeren. Voor de vloer kunt u een wand- en vloerdrainage toepassen:

  • 1) Vloerdrainage

Vloerdrainage wordt gekozen wanneer vocht onder hoge druk van het grondwater in de vloer van de kelder infiltreert. De keldervloer wordt voorzien van stroken met noppenfolie, die een speciale structuur heeft en daardoor het water via allerlei kanaaltjes naar een verzamelpunt kan leiden. Via een waterpomp die in de put geplaatst is, wordt het grondwater via een afvoerkanaal afgepompt. Dit soort waterpompen zijn vaak voorzien van sensoren, waardoor het automatisch werkt. De nieuwe vloer van beton kan bovenop de noppenfolie gelegd worden. De noppenfolie is zeer sterk waardoor het grondwater gewoon onder de nieuwe vloer afgevoerd kan worden. Zo blijft de nieuwe vloer droog en is het vochtprobleem verholpen.

  • 2) Wanddrainage

Wanddrainage is een goede oplossing wanneer de wanden van een kelder in hoge mate geïnfiltreerd wordt door vocht. Net als bij wanddrainage worden ook hierbij de wanden van de kelder voorzien van een noppenmembraan (folie) en wordt de nieuwe wand voor het membraan aangebracht. Het water dat door de oude wand werd geïnfiltreerd, komt nu in het membraan terecht. Via kanaaltjes wordt het water naar het grondmembraan getransporteerd.

Vanwege dit proces wordt wanddrainage altijd in combinatie met vloerdrainage toegepast. Dit vanwege het vocht dat via de vloer afgevoerd moet worden. Deze aanpak wordt ook wel ‘box-in-box-systeem’ genoemd, omdat zowel de vloer als de wanden worden vervangen door een nieuwe wand en vloer. Dankzij dit type drainage is uw kelder helemaal vernieuwd en bent u verholpen van vochtplekken op de vloer en muur.

  • 3) Goede ventilatie

De meest bekende vochtproblemen zijn: condensatievocht, bouwvocht, opstijgend vocht en doorslaand vocht. En ontstaat er vaak op vochtige plekken schimmel. Schimmelvorming kunt u het beste tegengaan met goede ventilatie in de kruipruimte of de kelder.

Een betere ventilatie zorgt voor een ideale luchtvochtigheid in huis. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Schimmels groeien het snelst bij een luchtvochtigheid van 90% of hoger. Schimmels kunnen niet groeien onder een percentage van 50%.

Waarom is de aanpak van vochtige vloer noodzakelijk?

Het is begrijpelijk dat u liever de aanpak van het water- en vochtprobleem uit wilt stellen, omwille van (soms) hoge kosten. Het is ook niet een ruimte die u meteen in een woning ziet. Maar let op! Naast dat vochtproblemen in de woning, dus ook in de kelder, invloed heeft op het leefklimaat, kan de constructie van de woning aangetast worden. Lees meer over de gevolgen op de pagina schade aan huizen. Het is daarom ook een absolute must om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts