Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Vochtbestrijding muur

Het hebben van vochtige muren kan nare gevolgen met zich meebrengen, zowel bij uw binnen- als uw buitenmuren. Van schimmels op de muren tot schade aan de bouwconstructie zijn mogelijke gevolgen van vochtige muren. Daarom is het verstandig om vroeg het probleem te herkennen en eventueel dit na te laten kijken door een specialist.

1) Opstijgend vocht

Vochtige binnenmuren kunnen ontstaan door verschillende redenen. Is de vochtschade vooral te zien onderaan de muren? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met opstijgend (grond)vocht. De oorzaak van dit vochtprobleem heeft vaak te maken met een verouderde fundering die het grondwater absorbeert, omdat er bij de bouw geen waterkering is aangebracht. Opstijgend vocht is op te lossen door de muur te injecteren met een vochtwerend middel. De muren kunnen door het middel niet langer meer vocht opnemen en zullen vanzelf uitdrogen.

2) Te goed geïsoleerd

De woningen die na de jaren ’80 zijn gebouwd zijn wel voorzien van een waterkering, maar kunnen kampen met een heel ander probleem. Vooral de nieuwbouwwoningen zijn dusdanig goed geïsoleerd door het plaatsen van spouwmuurisolatie dat de binnenlucht geen kant op kan. Hierdoor kan vocht zich in de binnenruimtes opstapelen en afzetten op de muren met als gevolg: schimmelvorming!

3) Condensatievocht

Vochtige binnenmuren kunnen ontstaan door condensatievocht. Wij mensen produceren ook vocht door in- en uit te ademen, transpireren, maar ook koken, douchen e.d.. Tijdens het koken maar ook douchen ontstaat er waterdamp die een manier moet vinden om naar buiten te kunnen en indien dat niet mogelijk is, zal afzetten op de muren. Vochtige muren zijn een ideale voedingsbodem voor schimmels.

Condensatievocht is makkelijk te verhelpen met goede ventilatie. Dit kunt u realiseren door regelmatig de ramen open te zetten om de binnenruimte te luchten. Ook is het mogelijk om ventilatieroosters toe te passen in de deur of het raam. Mocht u meer willen uitgeven, kunt u kiezen voor diverse ventilatiesystemen die de woning voorzien van schone lucht. Dankzij het ventileren wordt condensatievocht afgevoerd en zal het vanzelf verdwijnen.

4) Doorslaand vocht

Een andere reden kan doorslaand vocht zijn, waarbij het vocht via de buitenmuren een weg probeert te banen naar de binnenmuren. De meest voorkomende reden van doorslaand vocht is een verouderde gevel.

Doorslaand vocht is te verhelpen door het impregneren van de muren. Deze methode wordt ook wel hydrofuge genoemd. Hierbij gaat het om het boren van gaten in de muren die opgevuld worden met impregneermiddel. Het middel is transparant van kleur en vult alle poreuze delen in het beton, waardoor geen ruimte meer is voor vocht om in te komen. Zo wordt de muur weerbaar voor vocht en wordt de muur meteen voorzien van een nieuwe uitstraling! Let wel op dat het impregneren van de muren alleen kan op een niet-beschadigde en schone muur. Mocht er schade aanwezig zijn, dan dient u deze eerst te verhelpen.

Wanneer het vochtprobleem (laten) behandelen?

Het is begrijpelijk dat u zo snel mogelijk het probleem laat oppakken of zelf aan de slag gaat. Hoewel het mogelijk is om vochtige buitenmuren gedurende het hele jaar te behandelen, is het raadzaam om hiermee te wachten tot de zomer. Waarom? Het behandelen van doorslaand vocht komt het beste tot zijn recht na een lange periode van droog weer. Het uitdrogen kan tot wel 3 weken duren en daarbij komt de zon goed van pas. Bij een natte zomer met veel regen is het raadzaam om de gevel droog te blazen met een warmtekanon.

Zelf behandelen of laten behandelen?

Vochtige binnenmuren kunnen schimmelvorming veroorzaken. Schimmels kunt u vrij simpel verwijderen door een oplossing met soda en water of eventueel een anti-schimmelmiddel. Hoewel de schimmelvorming hiermee verholpen kan worden, is het vaak tijdelijk van aard. Dit heeft te maken met de oorzaak, namelijk het vochtprobleem. Zolang dit probleem niet bij de kern wordt aangepakt, kunnen schimmels heel snel weer tevoorschijn komen.

Hoewel het impregneren van de buitengevel of een andere methode om de buitenmuur te verhelpen u best zelf kunt doen, heeft u machines nodig om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren. Wanneer u deze machines moet gaan huren kan het financieel voordeel die u wilt pakken, omdat u het zelf gaat doen, in sommige gevallen toch tegenvallen. Het is daarom altijd handig om de situatie eerst te laten beoordelen door een vochtspecialist, voordat u overgaat tot actie.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts