Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Waterdichting muren

Het hebben van vochtige muren kan aanzienlijke gevolgen hebben voor uw woning en uw gezondheid. Het waterdicht maken van uw huis is dan vaak geen keuze, maar een noodzaak om het vochtprobleem grondig aan te pakken. Als de gevel niet wordt vernieuwd, kan het vocht binnendringen en blijven de binnenmuren vochtig. Deze natte plekken op de muren zijn een ideale voedingsbodem voor schimmels. Maar hoe kunt u de muren waterdicht maken?

Hoe?

U kunt de muren waterdicht maken op verschillende manieren. Hieronder zijn de meest gebruikte methoden beschreven:

Hydrofuge (impregneren van de muren)

Hydrofuge wordt ook wel impregneren van de muren genoemd. Het is een techniek waarbij de vochthuishouding van het beton onder controle wordt gehouden. Hydrofuge bezit waterafstotende eigenschappen en vormt geen deklaag op het beton, maar nestelt op de poriën. Zo kunnen de poriën in het beton geen vocht opnemen. In tegenstelling tot een anti-graffitilaag is hydrofuge onzichtbaar en vult enkel de poriën. De behandelde buitenmuur zal na hydrofuge geen vocht meer opnemen, maar zal gewoon blijven ademen en op een natuurlijke wijze droog worden.

Bij muren zonder spouw kan heel snel vocht doorslag optreden. Door het vocht die de buitenmuren opnemen kan het isolatiemateriaal die zich in de spouw bevindt, nat worden. Dit kan leiden tot een verminderde capaciteit van de isolatie en hogere stookkosten. Door het hydrofoberen van de gevel blijft deze langer schoon, omdat er geen vochtopname via de muur zal plaatsen. Mossen en algen zullen hierdoor minder snel groeien aan de buitenmuur. Hoe u hydrofuge kunt toepassen leest u hier.

Waterdichte gevelbekleding

Een vernieuwde gevelbekleding kan het vochtprobleem bij de wortels aanpakken. Daarnaast kunt u meteen ook uw woning goed isoleren en dat zijn twee vliegen in één klap. Deze oplossing is natuurlijk duurder dan het impregneren of verven van de gevel. Wanneer u de raamopeningen wilt vergroten of verkleinen is het opnieuw bekleden van de gevel aan te raden om doorslaand vocht tegen te gaan. De prijzen voor het bekleden van de gevel beginnen vanaf €40 euro per m2 exclusief isolatie. In sommige gevallen dient u een vergunning aan te vragen om gevelwerk te kunnen verrichten. Contacteer uw gemeente hiervoor.

Vochtwerende verf

U kunt het doorslaand vocht ook tegengaan door de buitenste muren van uw woning te verven met vochtwerende verf. Zo geeft u deze meteen ook een frisse uitstraling door bijvoorbeeld te kiezen voor een andere kleur. Er bestaan namelijke speciale verfsoorten voor buiten die de gevel beschermen tegen dit vochtprobleem. De buitenmuren dienen echter gereinigd te zijn voordat u de muren kunt verven.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts