Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Zwamvorming

Huiszwammen ontwikkelen zich het beste op vochtige plekken en kunnen de ondergrond helemaal vernielen. Op onvoldoende geconserveerde hout groeien huiszwammen uit tot grote vruchtlichamen. Ze ontwikkelen zich naar roestbruine lappen met verdikte, geplooide rand. Huiszwammen scheiden waterdruppels af. Huiszwammen in uw woning herkent u aan een typisch, wat kruidig maar ruikend naar rottend houtlucht. Ze komen het beste tot ontwikkeling in vochtige kruipruimtes met onvoldoende ventilatie en isolatie.

Wat te doen bij huiszwam?

Huiszwammen kunnen het houtwerk van een woning aantasten of zelfs breken. Het is dan raadzaam om het hout volledig te vervangen door nieuw hout. Deze dient wel behandeld te worden met speciale conserveringsmiddelen. Ook is het handig om de ventilatie en de isolatie in die ruimte aan te pakken.

Huiszwammen en schimmels leven op vochtige plekken. Wanneer het vochtprobleem wordt verholpen zullen ook huiszwammen en schimmels niet meer kunnen groeien. Het verlagen van de luchtvochtigheid is daarom raadzaam. Schimmels en huiszwammen hebben ten minste 60% luchtvochtigheid nodig om te kunnen groeien. Het snelst groeien ze bij een luchtvochtigheid tussen 90% en 100%. Daarom is het verstandig om de ideale luchtvochtigheid van 40% tot 60% te bereiken in uw woning.

Hoe kunt u een ideale luchtvochtigheid bereiken?

De hele dag door komt er in een woning vocht in de lucht terecht door bijvoorbeeld te douchen, te koken en de was te drogen. Zelfs bij in- en uitademen of transpireren komt er opnieuw vocht terecht in de lucht. Of kan er ook vocht ontstaan door bijvoorbeeld een lekkage. Bij een gezin van 4 personen kan het vocht in de lucht oplopen tot 12 liter water per dag. U kunt al inschatten dat bij slecht ventileren hierdoor al snel een vochtprobleem kan ontstaan. Een te hoge luchtvochtigheid is te verhelpen door:

  • Ontvochtigers: zijn zodanig gemaakt dat ze de ideale luchtvochtigheid in een woning kunnen meten en bereiken.
  • Een airconditioner: is gemaakt om de lucht te koelen en kan daarnaast het vocht uit de lucht halen.
  • Een vochtvreter: is een kunststof bakje dat gevuld is met korrels calciumchloride. Deze korrels trekken water in gasvorm in de lucht aan en zetten het om in vaste vorm.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts