Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Schimmelvorming slaapkamer

De slaapkamer is de plek waar een gezonde nachtrust de basis is in uw leven. Schimmelvorming in uw slaapkamer is dan ook het laatste wat u zou wensen. Namelijk, schimmel is naast een vervelende uitstraling dat het heeft, schadelijk voor uw gezondheid.

Het ontstaan van schimmel in uw slaapkamer

Schimmel kan enkel groeien op vochtige plekken. Mocht er schimmelvorming in de slaapkamer ontstaan, dan heeft u vaak te maken met een vochtprobleem. Het probleem ontstaat vaak door slechte ventilatie van de ruimte, wanneer het vocht in uw slaapkamer dus niet goed afgevoerd kan worden. Daarnaast kan het probleem liggen aan de buitengevel, door bijvoorbeeld doorslaand vocht. Als laatste kan het vochtprobleem ontstaan door opstijgend vocht, waarbij het grondwater de hoogte van de woning bereikt en de muren dit vocht opnemen. Het vocht dringt via de muren naar de binnenmuren en zijn ze een voedingsbron voor schimmel.

Bij elk vochtprobleem hoort een aparte aanpak en het is verstandig om het probleem eerst te laten beoordelen door een vochtexpert voordat u overgaat tot actie. Het verwijderen van enkel de schimmel is niet voldoende, omdat deze weer kan opduiken. Daarom is het verstandig om het vochtprobleem meteen bij de kern aan te pakken, zodat ook de schimmelvorming wordt tegengegaan.

 • Vochtprobleem 1: Condensatievocht
  Bij slechte ventilatie van uw slaapkamer kan er een overschot aan woonvocht ontstaan. Woonvocht produceert u zelf door in en uitademen of te transpireren. Per dag verliest een mens minimaal 1 liter aan vocht. Wanneer de slaapkamer wordt gedeeld met een ander persoon of met meerdere personen, dient de kamer extra voorzien te worden van schone lucht. Bij lage temperaturen kan woonvocht neerslaan als condens op muren, ramen en plafonds. Bij veelvuldige herhaling van dit proces kan er op den duur schimmelvorming ontstaan in de slaapkamer.
 • Vochtprobleem 2: Doorslaand vocht
  Bij doorslaand vocht is de buitenmuur vochtig geworden door bijvoorbeeld regenwater die een weg vindt via de muur naar binnen. Hierdoor is zowel de buitenmuur als de binnenmuur vochtig en een ideale voedingsbodem voor schimmels. Tevens kan er sprake zijn van een probleem met de spouwmuurisolatie, wat vaak de belangrijkste veroorzaker is van vochtprobleem aan de muren van een slaapkamer.
 • Vochtprobleem 3: Opstijgend vocht
  Wanneer er goede ventilatie is toegepast in de slaapkamer en er geen sprake is van doorslaand vocht, kan het probleem wellicht liggen aan uw woning en de hoogte van het grondwater. Vooral woningen die gebouwd zijn voor 1980 zijn niet voorzien van een waterkering en kan het vocht van het grondwater makkelijk door de muren in uw huis dringen. Als uw slaapkamer tevens op de benedenverdieping is, kunt u snel last hebben van vochtige muren met schimmelvorming als gevolg.

Hoe is schimmelvorming in de slaapkamer op te lossen?

Het grootste probleem bij schimmelvorming is weinig ventilatie. U kunt de slaapkamer goed ventileren door bijvoorbeeld ventilatieroosters te plaatsen in een van de ramen. Zo voorzien de roosters de ruimte met regelmaat van schone lucht. Het is raadzaam om de ramen bij droog weer vaker open te zetten. Eventueel kunt u ook ervoor kiezen om mechanische ventilatie te plaatsen in uw slaapkamer. U zult al snel merken dat de schimmelvorming hierdoor wordt geremd.

Bij doorslaand vocht is het probleem buiten de slaapkamer, namelijk in de buitenste muren van de woning. U kunt in dat geval de muren impregneren. Het gaat om een onzichtbare beschermlaag die ervoor zocht dat het vocht niet door de muur heen dringt. Impregneren kan niet op een beschadigde of verouderde gevel. Het dient dan eerst hersteld te worden.

Wanneer er sprake is van opstijgend vocht in een slaapkamer op de benedenverdieping, is het verstandig om de muren te injecteren met een vochtwerend middel. Na het injecteren zal het middel zich verspreiden over de muur en het vocht die binnen probeert te dringen, tegenhouden.

Hoe kunt u schimmel het beste verwijderen?

Om schimmelvorming tegen te gaan is het raadzaam om het vochtprobleem aan te pakken. Maar het is natuurlijk voor te stellen dat u de schimmel ook wilt verwijderen. In dat geval kunt u een oplossing maken van 7 gram soda op 1 liter water en deze oplossing spuiten met een spuitflesje op de muren in de slaapkamer. Laat het even intrekken.

Mocht dit geen resultaat opleveren, dan is het raadzaam om een anti-schimmelmiddel te gebruiken. Deze kunnen effectiever zijn omdat ze gericht zijn op één probleem. Let wel op dat deze middelen vaak een sterke geur hebben. Daarom is het verstandig om altijd een mondkapje op te doen en handschoenen te dragen bij het verwijderen van schimmel. Schimmels bevatten sporen en het inademen van die sporen kan schadelijk zijn voor uw gezondheid.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vochtexperts