Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Schimmelvorming muren

Het is heel vervelend om schimmel in uw huis te hebben. Naast de lelijke uitstraling is het tevens ook slecht voor uw gezondheid. Het is daarom verstandig om het probleem dan zo snel mogelijk aan te pakken.

Hoe ontstaat schimmelvorming op de muur?

Schimmelvorming op de muur kan overal in uw woning ontstaan. Wel heeft schimmel de voorkeur voor extra vochtige ruimtes, zoals de badkamer of de keuken. Dit verschijnsel kan verschillende redenen hebben waaronder te weinig zonlicht in en slechte ventilatie van de ruimte. Schimmelvorming komt het meeste voor bij 1) doorslaand vocht, 2) opstijgend vocht en 3) condensatievocht.

Wel is het zo dat deze 3 vochtproblemen makkelijk te verhelpen zijn. Condensatievocht is te verhelpen door goede ventilatie van de ruimte, terwijl bij doorslaand vocht de muren kunnen worden geïmpregneerd om het probleem op te lossen. Bij opstijgend kunt u de muren injecteren met een vochtwerend middel. Naast het aanpakken van bestaande vochtproblemen zorgen deze oplossingen tevens voor het tegengaan van nieuwe schimmelvorming.

Hoe kunt u schimmelvorming op de muur voorkomen?

Het wegpoetsen van de schimmel op de muur heeft weinig zin, omdat het resultaat niet blijvend zal zijn. Het probleem dient vanuit de kern behandeld te worden, zodat er geen nieuwe schimmelvorming kan ontstaan. De kern van het probleem is vaak weinig of niet voldoende geventileerde ruimtes. Zodra u het probleem dus aanpakt kan de vochtige lucht in de woning afgevoerd worden en verlaagd de kans op schimmelvorming aanzienlijk.

Bij weinig baat aan ventileren en het steeds terugkomen van schimmel is het soms handig om een luchtontvochtiger te gebruiken. Dit toestel zorgt voor een daling van de luchtvochtigheid in de ruimte en verlaagd zodoende de kans op schimmelvorming.

Vaak is het probleem wat groter waardoor voldoende ventileren of het gebruik van een luchtontvochtiger niet altijd uitkomst biedt. Dan moet men het groter aanpakken door bijvoorbeeld de muren te gaan injecteren met een vochtwerend middel.

Hoe kunt u schimmel op de muur het beste verwijderen?

Het is raadzaam om bij het verwijderen van schimmel op de muur gebruik te maken van handschoenen en een mondkapje. Het verwijderen kan op 3 manieren:

  • Oplossing van water met baksoda: het is verstandig om 6 gram soda per 1 liter water te gebruiken om de meest hardnekkige schimmels te kunnen verwijderen.
  • Oplossing van bleekwater: is de schimmel niet weg te krijgen met soda en water? Vaak is een oplossing met bleekwater in plaats van soda effectiever. Los in dit geval 250 ml bleekwater op in 1 liter water en breng de oplossing aan op de schimmels. Laat dit een hele nacht inwerken. Het is wel mogelijk dat deze aanpak niet in één keer werkt en u dit enkele malen moet herhalen om resultaat te boeken.
  • Een anti-schimmelproduct kopen: er zijn tegenwoordig schoonmaakmiddelen speciaal ontwikkelt om schimmelvorming aan te pakken. Wel is het raadzaam om goed de gebruiksaanwijzing te lezen.

Bovendien is het altijd verstandig om de ruimte bij schimmelvorming extra goed te ventileren, zodat het vochtgehalte naar beneden gaat en nieuwe lucht binnenstroomt.

Pas op voor zwarte schimmel!

Alle soorten schimmels die op de muur verschijnen zijn potentieel gevaarlijk voor uw gezondheid, maar zwarte schimmel is hierin een echte boosdoener! Zwarte schimmel produceert veel giftige stoffen, genaamd mycotoxinen. Bij langdurige blootstelling aan hoge niveaus kan dit ervoor zorgen dat het gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Het kan beginnen met relatief milde klachten als niezen, huiduitslag, misselijkheid, geïrriteerde ogen of een zere keel. In ernstige gevallen kunnen de klachten oplopen tot braken of ademhalingsproblemen. Het is daarom verstandig om zwarte schimmel zo snel mogelijk aan te pakken.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts