Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vocht-info.be
Vocht-info.be

Schimmelvorming kelder

Kelders zijn vaak vochtige plekken en het is daarom niet zo vreemd dat schimmelvorming heel vaak in deze ruimte voorkomt. Hoe ontstaat schimmel in de kelder en wat is hieraan te doen?

Het ontstaan van schimmel

Schimmel in de kelder ontstaat bijna altijd als gevolg van een vochtprobleem. Veel voorkomende vochtproblemen in de kelder zijn: opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht. Door het vochtprobleem ontstaat er een hoge luchtvochtigheid in de kelder wat een voedingsbodem is voor schimmelvorming. Schimmels leven namelijk op vochtige plekken.

Wat zijn de gevolgen van schimmel in de kelder?

Schimmels zijn schadelijk voor uw gezondheid en kunnen luchtwegenklachten veroorzaken. De aanwezigheid van schimmels in de kelder kan de ruimte ongeschikt maken voor gebruik en zullen de opgeslagen goederen en proviand op termijn aangetast worden. Papieren dozen, hout en textiel vormen een ideale voedingsbodem voor schimmel. Een kelder kunt u als een verloren en onbruikbare ruimte beschouwen als het vochtprobleem niet wordt verholpen.

Hoe kunt u schimmel in de kelder behandelen?

Er zijn diverse anti-schimmelproducten op de markt die u kunt gebruiken om het te verwijderen. Let er wel op dat hiermee het vochtprobleem niet is aangepakt en de kans bestaat dat, zolang de kelder vochtig blijft, de schimmels zo weer terug kunnen komen. De oorzaak van vochtproblemen dient u dan ook aan te pakken om voorgoed van schimmelvorming af te komen.

Hoe kunt u schimmelvorming in de kelder voorkomen?

Wanneer het vochtprobleem is onderzocht en aangepakt, dient u daarna de kelder droog te maken om schimmelvorming te bestrijden. Schimmels hebben vochtige ondergronden nodig om zich te kunnen ontwikkelen en dat kan niet in een droge kelder. Op deze manier zult u ook snel af zijn van schimmelvorming. De aanwezige schimmels kunt u verwijderen met een anti-schimmelproduct.

Hoe kan het vochtprobleem aangepakt worden?

Het is natuurlijk verstandig om advies te vragen aan een vochtspecialist over het aanwezige vochtprobleem, voordat u tot actie overgaat. De meest voorkomende vochtproblemen kunt u behandelen met de onderstaande methoden:

  • Opstijgend vocht: kunt u bestrijden door de muren te injecteren of het onderkappen van de muren.
  • Condensatievocht: is te behandelen met natuurlijk of mechanisch ventileren.
  • Doorslaand vocht: kunt u aanpakken door vochtwerende verf aan te brengen, de muren te impregneren of een nieuwe gevelbekleding te plaatsen.
  • Lekkage: is onder andere te verhelpen door waterleidingen of afvoerbuizen te vernieuwen.

Praktische tip: plaats vochtvreters in de kelder!

Het plaatsen van vochtvreters in de kelder kan ook effectief zijn bij het bestrijden van te veel vocht in die ruimte. Het vervangen van vochtvreters is raadzaam omdat ze op den duur verzadigd raken met water. Ook kunt u ervoor kiezen om meerdere vochtvreters te plaatsen, maar de kosten lopen dan snel op en is het vochtprobleem ook niet bij de kern aangepakt. Definitief afkomen van schimmels kan alleen bij de aanpak van de oorzaak zelf.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkende vochtexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vochtexperts actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtexperts