Lekdetectie

Het opsporen van een lekkage is niet makkelijk omdat deze vaak verscholen zitten achter muren en vloeren. Een specialist kan u hier met een lekdetectie bij helpen. Zij beschikken over apparatuur speciaal ontwikkeld voor het vinden van lekkages. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Ultrasone detectie: De lekkage kan ook opgespoord worden aan de hand van geluidsgolven om vast te stellen waar de lekkage zich bevindt.
  • Infrarode camera: Een handige manier zonder breekwerk aan de muur is het opsporen van het lek met een infrarode camera. De camera neemt warmteverschillen waar in vloeren en wanden. Zo kan het warme water vanaf het begin tot aan het lek opgespoord worden.
  • Elektro-akoestiek: Door gebruik van dit techniek gaat de specialist op zoek naar ingebouwde en/of ondergrondse leidingen. Een kanttekening die we bij deze techniek moeten maken is dat het zelf ook voor lekken kan zorgen.
  • Druktest: Het opvoeren van druk op de leidingen en vervolgens terugbrengen naar de normale toestand, zorgt ervoor dat er een lek opgespoord kan worden wanneer de druk in de leidingen niet constant blijft.
  • Vochtmeting/hygrometrie: Op deze manier wordt de vochtgraad in materialen gemeten en op zoek gegaan naar plaatsen waar zich het meeste vocht bevindt. Zo kan de vochtbestrijder bij hoge vochtigheid op een plek de lekkage vinden.
  • Endoscopie: Via een camera die in waterleidingen of holle ruimtes geduwd wordt kan er gezocht worden naar lekken.

Kosten van lekdetectie

Het opsporen van lekken met lekdetectie neemt enkele uren in beslag omdat er grondig gekeken moet worden door een vochtspecialist. Alle toevoerleidingen en afvoerbuizen dienen gecontroleerd te worden met apparatuur zoals die hierboven zijn benoemd.

De kosten liggen hierdoor tussen €300 euro en €450 euro. U krijgt vaak een rapport en professioneel advies met plan van aanpak voor het probleem. Bij het controleren van slechts één leiding, ligt de kostprijs iets lager.

Vergoeding door de verzekering: wel of niet?

Vaak is waterschade opgenomen in de brandverzekering van uw woning. Het is altijd handig om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om uw situatie te bespreken. Houd er wel rekening mee dat elke situatie anders wordt beoordeeld door een verzekeringsmaatschappij wat betreft het al dan wel of niet dekken van de kosten.

Wanneer de lekkage zich achter een muur bevindt, is de kans groter dat de verzekeringsmaatschappij u tegemoet zult komen in de kosten. Bij lekkages die goed zichtbaar zijn met het blote oog, verkleint dit de kans aannemelijk om uw gelijk te halen bij een verzekeringsmaatschappij omdat het vaak wordt beoordeeld als nalatigheid of zelfs met opzet verrichtte schade.

Wat kost vochtbestrijding?

Kom vandaag nog in contact met vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Door offertes op te vragen en te kiezen voor de beste deal kunt u besparen op uw opdracht.

Bespaar tot wel 30%!

Vergelijk offertes van vochtbestrijders