Algen en mossen

Waarom algen en mossen gevaarlijk zijn:
1) Verergeren de vochtschade door het continueren van het vocht in de muur.
2) Trekken andere organismen aan door een broedplaats in de muur voor bacteriën en insecten te creëren.
3) Ze kunnen de woning nog meer schade toebrengen door in het natte metselwerk te groeien en deze uit te zetten.
Bij aanwezigheid van algen en mossen in een woning kan men spreken over vochtschade. Deze organismen zijn vaak glibberig en zorgen voor vocht in de muur en maken broedplaatsen voor andere organismen zoals bacteriën en ongedierte/insecten.

Wat zijn algen?

Algen komen veel voor in de open zee en behoren tot een grote groep van eenvoudige organismen. Ze zijn net als planten fotosynthetisch, maar missen bepaalde organen, zoals bladeren en wortels waardoor ze vrij simplistisch zijn. Sommige algensoorten zijn nauw verwant aan bacteriën.

Wat is een mos?

Een mos is een eenvoudige type plant zonder wortels, stam of bladeren. Het behoort tot de eerste groene landplanten die tijdens de evolutie zijn ontstaan. Mos is een zeer primitieve plant en heeft zich niet verder geëvolueerd tot een ander soort plant. Omdat mos niet beschikt over een traditioneel wortelstelsel kan het alleen groeien op vochtige plekken, zoals vochtige boomstammen en muren. Mos groeit enkel op vochtige ondergronden, zoals dat ook het geval is bij schimmels.

Hoe komen algen en mossen tussen het bouwwerk?

Het bouwen van woningen gaat gedurende het hele jaar door wat ervoor zorgt dat gevelmetselwerk onder druk komt te staan door weersinvloeden. De materialen die bij het bouwen worden gebruikt zetten zich regelmatig uit en krimpen weer in. Dit kan voor scheurvorming zorgen en water en waterdamp kan dan kans krijgen om door de constructie naar binnen te dringen. Bij vorst kan het water weer uitzetten en worden de scheuren groter. Hierdoor kan vochtig metselwerk een uitstekende voedingsbron zijn voor algen en mossen.

Wat kost vochtbestrijding?

Kom vandaag nog in contact met vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Door offertes op te vragen en te kiezen voor de beste deal kunt u besparen op uw opdracht.

Bespaar tot wel 30%!

Vergelijk offertes van vochtbestrijders